Sådan undgår du at din hund trækker

 

I denne guide finder du svar på, hvordan man slipper for ondt i arm og ryg, og undgår skader fordi hunden trækker i linen. Det er  både dårligt for din krop og ikke mindst for hunden. 

Haqiqhana hundeliner

Haqiqhana hundeliner

Det er aldrig for sent. Hvis din voksne hund aldrig har fået lært kunsten ikke at trække i linen, er der hjælp at hente her.

Det er sikkert, at de fleste hunde vil kunne lære kunsten at gå pænt, hvis du følger denne trin for trin vejledning. Før du går igang vil vi i det følgende nævne et par gode råd, som helt sikkert vil gøre det nemmere at komme i mål.                    

Du er positiv

Først og fremmest er det vigtigt, at du tror på dit projekt og ikke giver op. Det kan lyde banalt, men grunden til, at de fleste hunde ikke lærer, ikke at trække, skyldes simpelt at ejeren giver op for tidligt. Er du tålmodig skal det nok lykkes.

Klik og godbidder

For at forstærke indlæringen kan du enten vælge at bruge en ”klikker” eller du kan vælge at lave et klik med munden, som også bruges af ryttere når de skal håndtere deres hest. Godbidderne skal være små og af god kvalitet. Det er vigtigt at de er bløde og af en størrelse, hvor de er så små at det ikke tager særlig meget tid for hunden at spise dem. Er du i tvivl om godbiddernes kvalitet og hvilke du skal vælge blandt de mange på markedet, kan lidt kogt kylling altid anbefales.

Familien skal være fælles om opgaven.

For at det skal lykkes, og at du ikke spilder dine kræfter, skal alle i familien være med på projektet. Det lykkes kun hvis alle arbejder ud fra samme strategi. Så hvis familiens medlemmer er enige om at det er tid til at lærer hunden at gå pænt i linen,så skal i alle være konsekvente og holde fast i planen. Altså hvis hundens morgentur  i linen består i at få lært disciplinen, nytter det ikke noget at aftenturen er fri leg hvor din hund godt må trække.

Ro og fred

Find et fredeligt sted hvor du og din hund kan arbejde uforstyrret. Det hjælper både den og dig så i fuldt ud kan koncentrere jer om opgaven.                            

Her kommer de 5 gyldne trin så:

  • Trin 1 – Hunden checker ind. Få din hund til at sidde pænt og få dens opmærksomhed.

 

  • Trin 2 – Follow –up. Du bevæger dig langsom baglæns, og din hund følger dig mens du holder den i linen. Klik og beløn når din hund følger dig.

 

  • Trin 3 – Når hunden har forstået opgaven. Kan du begynde at dreje dig mod højre, så hunden kommer til at stå på din venstre side i plads position. Beløn din hund.Når du ser at hunden befinder sig på rette plads, kan du begynde at gå. Nu skal din hund følge dig på din venstre side. Når du ser at din hund går rigtig på din venstre side, belønner du den ved at give den en mere løs line. I starten skal du være klar på at belønne hunden rigeligt for hver skridt i tager, hvor linen er slap. Forcer ikke indlæringen, for det er her på dette trin mangel fejler. Du risikerer at din hund fejler mange gange og så lærer den ikke noget.

 

  • Trin 4 – Ros din hund og husk at ting tager tid. Små sekvenser er bedre for indlæringen, så arbejd ikke for længe med hunden.

 

  • Trin 5 – Hvis din hund alligevel trækker i linen, går du tilbage til udgangspunktet. Din hund har tabt fokus og du stopper op øjeblikkeligt, så du ikke kommer til at følge efter din hund. Du vender om og går den anden vej med hunden ved din venstre side. Du skal først belønne når snoren er slap og hunden følger med.